T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KAYAPINAR - Şirinler Anaokulu

Dünya Tütüne Hayır Günü

Her yıl Dünya'da tütün kullanımından yaklaşık 7 milyon insan hayatını kaybediyor!

DÜNYA TÜTÜNE HAYIR GÜNÜ NEDİR?

Dünya Tütüne Hayır Günü; 'Dünya Sigarasız Günü', 'Dünya Tütünsüz Günü' ya da 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak da bilinmektedir. 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü ile sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir

DÜNYA TÜTÜNE HAYIR GÜNÜ NE ZAMAN, NEDEN KUTLANIR?

Dünya Tütüne Hayır Günü, her sene 31 Mayıs'ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987'den beri tüm dünyada kutlanmaktadır.

TÜTÜN İÇMENİN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR?

Ülkemizdeki tütün kullanımının yüksek olmasından dolayı tütün içmenin zararları da yüksektir. Tütün içmenin en önemli zararlarından biri, tütünün içerdiği karbonmonoksit gazıdır. Bu gaz, akciğerlerin daha fazla oksijene ihtiyacını artırır ve bu da akciğerlerin zarar görebilmesine neden olur.

Tütün içmenin başlıca zararları şöyledir;

  1. Sigara içen kişilerin yüzde 90'ının akciğer kanserine yakalanma riski vardır. Sigara içenlerin yüzde 10'u ise bu hastalıktan ölür. 
  2. Sigara, çocukların gelişimine de zarar verir. Çocukların akciğerlerinin gelişmesini engeller, solunum hastalıklarına neden olur.
  3. Sigara içenlerin yüzde 30'u kadındır. Kadınların sigara içenlerin yüzde 30'u, erkeklerin ise yüzde 20'si kanser olur.
  4. Sigara içenlerin yüzde 85'i, diğer sağlık sorunlarına da yakalanır.
  5. Sigara içenlerin yüzde 10'u, ilaç kullanımından ölür.

Tütün içmenin diğer zararları arasında, sigara içenlerin dişlerinin sararması, kalplerinin yorulması, ciltlerinin solması gibi birçok hastalık sayılabilir.

SİGARAYI NASIL BIRAKIRIM?

Sigara şirketleri her yıl tütün ürünleri satışından yaklaşık 700 milyar dolar kazanıyor.  Buna karşılık 7 milyar insan hayatını kaybediyor. Bu insanlardan olmamayı seçmek aslında iyi bir başlangıç olabilir.  Sigara içmeyi bırakabilmek için birçok yöntem vardır. Bunlardan en yaygın olanı sigara bırakma konusunda yardım almaktır. Sigara bırakma konusunda yardım almak isteyen kişiler, ilgili merkezlere başvurabilirler. ALO 171 gibi devlete bağlı resmi kuruluşlardan ücretsiz destek talep edebilirsiniz. Ayrıca sigara içmeyi bırakmak isteyen kişiler, internet üzerinden de bu konuda bilgi alabilirler.

Ayrıca sigarayı bırakmanız için aklınızda bulundurmanız gereken bazı adımlar şöyledir;

  • Sigara içmek istemeyen bir kişi, kendi isteğiyle sigarayı bırakabilir.
  • Sigara içmek istemiyorsanız, bu konuda kendi iradenizi kullanmalısınız.
  • Sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu konuda yardım almalısınız.
  • Yardım almak için bir uzmana başvurabilirsiniz.
  • Sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu konuda destek almalısınız. Destek almak için bir arkadaşınızı veya bir yakınınızı seçebilirsiniz.
  • Sigarayı bırakmak istiyorsanız, bu konuda motive olmalısınız. Motive olmak için bir hedef belirlemelisiniz.

31-05-202331-05-202331-05-202331-05-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2023 - Güncelleme: 31.05.2023 10:30 - Görüntülenme: 105
  Beğen | 0  kişi beğendi